Pilion
Pilion, een schiereiland in Griekenland, halverwege tussen Athene en Thessaloniki. Een gebied met veel bronnen, en dus water. Beekbeddingen waar klimop als lianen uit de platanen hangt, met varens en metallic blauwe waterjuffers. Uitgestrekte beukenbossen die als een frisgroene deken over de hoger gelegen delen liggen. Olijfboomgaarden waarvan het grijsgroene blad prachtig afsteekt tegen de paarsblauwe tijm en roze cistusroosjes op de bodem. Dorpspleinen waar je onder magistrale platanen staat uit te kijken naar de schittering op zee. Pilion, waar volgens de mythologie de goden hun zomerverblijf hadden. En waar de Grieken van vandaag gelukkig geen massale toeristencentra gebouwd hebben.
Kalderimi’s
In de 18e eeuw is er op Pilion een netwerk van prachtige stenen boogbruggetjes en geplaveide stenen ezelspaden (kalderimi’s) aangelegd, om producten uit de hoger gelegen delen van het gebied naar beneden te brengen. Een belangrijk deel van de kalderimi’s is in de loop der tijden verwaarloosd of geasfalteerd, maar een deel is nog intact en een enkel stuk wordt gerenoveerd. Sommige zijn als wandelpaden gemarkeerd en staan ingetekend op kaarten. Wij maken voor onze wandelingen gebruik van deze kalderimi’s, en verder van onverharde paden en wegen, bospaden en geitenpaadjes, en soms van de oude spoorlijn waar alleen in het weekend nog een toeristisch treintje overheen rijdt. De oostkant van Pilion is ruiger en steiler dan de westkant, waardoor de wandelingen daar vaak grotere hoogteverschillen overbruggen.
Wandelingen
We hebben ervoor gekozen om rondwandelingen te maken, zodat je altijd terugkomt op de plek waar je gestart bent. Behalve een beschrijving vind je op de site ook kaartjes met de route erop, en zijn er van iedere wandeling GPS waypoints en tracks te downloaden. De aangegeven tijd per wandeling is exclusief stops, dus de werkelijke looptijd. Af en toe is een kompas handig. De wandelingen zijn ook vanaf www.wikiloc.com te downloaden op een gsm.
Bedenk dat het in Griekenland in juli en augustus erg warm is om te wandelen. Zorg dat je op tijd vertrekt, waardoor er voldoende daglicht is om de wandeling af te maken. Neem altijd voldoende water mee (1-1,5 liter per persoon), al zijn er onderweg vaak bronnen waar water getapt kan worden. Goeie hoge schoenen met een degelijk profiel zijn aan te raden, evenals een petje voor de zon. Als je hogerop gaat lopen, is een licht jack handig. Neem ook altijd iets lichts te eten mee, zoals koekjes, druivensuiker, gedroogde abrikozen.
Tot slot: de wandelingen zijn voor iedereen gratis te downloaden en te gebruiken. Het is verboden om gegevens van deze website zonder onze toestemming voor commerciële doeleinden te gebruiken. |